Coolprinting.nl
Welkom > Leo Boudewijns

Leo Boudewijns

Leo Boudewijns (1931) heeft het grootste deel van zijn leven gewerkt in de platenindustrie, o.a. op verschillende posten bij Phonogram, en uiteindelijk als directeur van de overkoepelende platenorganisatie NVPI. Hij was jaren voorzitter van de Edison-jury's, schreef een groot aantal boeken over het platenvak, de fonografische geschiedenis en over pop- en klassieke muziek.
Tot zijn vroegste verantwoordelijkheden -in de jaren vijftig van de vorige eeuw- hoorde het verzorgen van de eerste hoezen voor langspeelplaten, die toen juist op de markt kwamen. In samenwerking met vele Nederlandse ontwerpers, schilders en grafici, zoals Cornelius van Velsen, Emmerich Weninger, Dick Elffers, Max Keuris, Max Velthuys en Jan van Keulen kwamen prachtige voorbeelden van Nederlandse hoezenkunst tot stand, die zowel nationale als internationale lof oogsten.

                                         

Boudewijns schreef over dit onderwerp twee boeken, t.w. ‘Hoezenmakers’ (uitgave Bührman Ubbens Papier, Zutphen, 1992) en ‘Hoezenboek’ (uitgave Primavera Pers, Leiden, 2010). Het laatste geldt inmiddels als het standaardwerk over dit onderwerp en werd in verschillende media toegejuicht.

Hij is ook een gepassioneerd radioman. Zo presenteerde hij een aantal radio programma’s, zoals ‘Langspeelplaats’, ‘Aubade’, ‘Diskotabel’, en ‘Cédéjàvu’. Hij is regelmatig te gast als presentator bij het zaterdagochtendprogramma op Radio 4 ‘Een goedemorgen met…’ van Aukelien van Hoytema.
Verder leende hij zijn stem aan verschillende fonografische uitgaven zoals ‘Nederland 1940-1945’, ‘Fascisme’ (documentaires onder regie van Dr. R.L. Schuursma).

Sinds 1991 is Leo Boudewijns actief als graficus. Hij schreef over zijn ‘cool printing’ een informatief boek: ‘Drukken zonder pers’ (uitgave Cantecleer, Baarn, 2004).