Coolprinting.nl
Welkom > Nieuws archief > Hoezenboek

Hoezenboek


De vormgeving van de Nederlandse lp hoes (1950 -1970)
 
Toen Philips in 1950 begon met de productie van langspeelplaten in Nederland ontstonden als artistieke bijproducten de eerste Nederlandse grafische lp hoezen. Hoezenmakers Leo Boudewijns, Margreet Korsman en Aat van IJperen nodigden een keur aan Nederlandse vormgevers uit ontwerpen te maken voor de verpakking van allerlei muziekgenres.
 
Veelbelovende onbekenden als Cornelius van Velsen, Ger Vink, Emmerich Weninger, Jan van Keulen, Jacques Richez, als ook de al beroemde Dick Elffers creëerden een stroom van moderne, grensverleggende ontwerpen. Hun grafiek zou het gezicht van de fonografische industrie in de jaren ’50 en ‘60 van de vorige eeuw bepalen.
 
Voor dit boek koos Leo Boudewijns de meest opvallende en karakteristieke hoezen uit die periode. In een persoonlijk relaas vertelt hij over de contacten met de ontwerpers, over kunst versus handelsgeest en over de reacties die de ontwerpen opriepen. Boudewijns geldt als een kenner van de fonografische geschiedenis. Hij schreef ook ’n Hele Kunst’, ‘Stilte, opname!’ Honderd jaar rond’ en ‘Nagalm’.
 
Voor dit boek werden circa 300 hoezen zorgvuldig in full colour gereproduceerd, gerangschikt en toegelicht. Een heerlijk boek voor geďnteresseerden in muziek en grafische kunst en voor mensen met heimwee naar de fifties en de sixties.

Het Hoezenboek is door de media met veel bijval begroet. Het Financieel Dagblad en de Volkskrant  schreven ondermeer:

‘Als direct betrokkene haalt Boudewijns met zijn persoonlijk relaas de hoesontwerpen uit de jaren zestig uit de vergetelheid en in artistiek opzicht is daar alle reden toe. Bovendien laat hij en passant zien dat de jaren vijftig helemaal niet zo duf waren als vaak wordt gedacht’ (Fin. Dagblad)

‘In dit 203 pagina’s tellende van harde kaft voorziene boek vindt u werkelijk alles wat u altijd al had willen weten over de Nederlandse platenhoes in de periode 1950-1970. Met dit boek is op gepaste wijze weer een aspect van de Nederlandse fonografische geschiedenis vastgelegd. Van harte aanbevolen’. (De Weergever)

De vormgeving van de Nederlandse lp hoes werd Boudewijns’ specialisme.’
En passant toont hij aan dat de jaren vijftig van de vorige eeuw helemaal niet zo duf waren als algemeen wordt aangenomen.’ (De Volkskrant)